A gyerekkori zenetanulás előnyei

A gyermekkori zenetanulás számos előnnyel rendelkezik, amely kihathat a felnőttkorra is. Érdemes ezeket megismerni, mert ezen is múlhat, hogy a gyerekünk hogyan boldogul majd az életben.

A zene nagymértékben javítja a kreativitást

A kutatás erős kapcsolatot talált a zene és a kreativitás között. Vegyük például a zeneszerzést. Egy zenész csak akkor tud zenét komponálni, ha nem csak ismeri az összes hangot, hanem tudja is, hogyan kell azokat összegyűjteni és a megfelelő módon rendezni a harmónia elérése érdekében. Ehhez pedig szükség van az agy különböző részeinek teljes bevonására. Ebben a folyamatban aktiválódik agyunkban a logikus gondolkodás, az ítélkezés és a kritikus gondolkodás képessége. Ugyanakkor nő a spontán és kreatív gondolkodás képességünk.

A hangszeren való játék nagyon sok improvizációt igényel. Tanulmányok szerint, amikor egy zenész játék közben improvizálni próbál, a nyelv, valamint az agy motoros területe aktiválódik. Megfigyelték, hogy az agy állapota ugyanaz, mint egy meditáló emberé . Ez nemcsak a hangszeren való játékra vonatkozik, hanem a zenehallgatásra is . Miközben hallgatjuk, nemcsak segítjük az agy ellazulását, hanem aktivizáljuk kreativitásunkat is. A kreativitás pedig az egyik fő tényező, amely segít abban, hogy magabiztosabbak legyünk, amikor más emberekkel szembesülünk.

Jobbá válnak a szociális készségek

A hangszeren való játék nemcsak a gyermekek agyának fejlesztésében hasznos, hanem társadalmi körük bővítésében is. Amikor kiskorában beíratunk egy gyermeket zenei órákra, arra biztatjuk, hogy találkozzon és alakítson ki barátságokat más családokból származó, különböző hátterű és múltú gyermekekkel. Megtanulnak együtt dolgozni csapatként, valamint fejleszteni az empátiát másokkal.

A tudósok azt találták, hogy amikor a gyerekek együtt hangszeren játszanak, nagyon jól érzik magukat és alkalmazkodnak az általános érzelemhez. A zene megtanítja a gyerekeket, hogy kedvesek és figyelmesek legyenek másokkal. Megtanítja őket, hogy érezzék érzéseiket, és hallgassanak rájuk.

A zenei csoportban való részvétel nemcsak segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan kell csapatban dolgozni, hanem vezetési készségeket és a közösség részeként a sikerélményt is megtanítja nekik.

A hangszeren való játék okosabbá teszi a gyerekeket

Ha Albert Einsteint és életét nézzük, látni fogjuk, hogy a zene mekkora szerepet játszik a fejlődésében. Hatéves korában kezdett hegedülni, és a kutatások szerint ez nagyban hozzájárult a tudományban elért sikereihez.

Úgy gondolják, hogy a zene javítja az érzékszervi információk felismerésének és tárolásának képességét, mint például a látás és a hallás. A zene megváltoztatja az agy szerkezetét és javítja a gondolkodásmódunkat. Ez növeli az IQ -junkat is, ami alátámasztja a Mozart -effektus elméletét.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük