Minden, amit a véradásról tudni érdemes

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztató jellegű. A véradás előtti és utáni teendőkről mindig kérje ki a kezelőorvosa tanácsait!

Véradás – ez egy nemes ügy, amely perceket vesz igénybe hektikus mindennapi életünkből. A véradás ingyenes, biztonságos, és esélye van arra, hogy megmentse egy rászoruló ember életét. Minden nap baleset, bonyolult születés vagy hematológiai betegségek által érintett emberek támaszkodnak erre a vérre.

A véradás nem félelmetes

Sokan egyszerűen nem hajlandók eltölteni ezt az időt, vagy félnek a betegségek megfertőződésétől, ami ma a biztonsági és higiéniai intézkedéseknek köszönhetően lehetetlen. Nemcsak a véradás nem veszélyes számunkra, hanem serkenti a vérsejtek megújulásának folyamatát és növeli szervezetünk védekezőképességét.

Ebben a cikkben megpróbáljuk megvizsgálni a véradással kapcsolatos összes fontos kérdést – ki adhat vagy nem adhat vért, mi az eljárás, hogyan kell felkészülni rá és mások.

Mi a véradás folyamata?

Véradáshoz látogasson el a megfelelő orvosi központba vagy orvosi rendelőbe, ahol az eljárást végzik. Felkérik, hogy a helyszínen töltsön ki egy kérdőívet az egészségi állapotáról, majd egy rövid beszélgetéssel az orvossal, hogy megvitassák a válaszokat. Ha egészségi állapota megengedi, orvosa néhány csepp vért vesz az ujjából, hogy ellenőrizze vércsoportját, valamint a vér hemoglobinszintjét. Ha szintje nőknél 125 g / l, férfiaknál 135 g / l alatt van, véradás nem lehetséges.

A véradási folyamat talán 40 percet vesz igénybe, és az adományozott vér mennyisége 405 ml és 450 ml között van.

Ha a folyamat során rosszul érzi magát, a véradás leáll. Sajnos ebben az esetben a vér nem használható a beteg megsegítésére, de nem dobják el. Vérkészítmények előállítására használják orvosi célokra. Az összegyűjtött vérből plazma, eritrociták és vérlemezkék használhatók. A frissen fagyasztott plazma vér sejt nélkül. Ezt a vér nagy sebességű centrifugálásával nyerik, és sokk, csökkent fehérjeszint és égési sérülések esetén használják.

A vérlemezkék tömegét alacsony vérlemezkeszámú, valamint diszfunkciós betegeknél alkalmazzák. Az eritrocita tömeget viszont olyan embereknél használják, akiknek alacsony a vörösvértestek száma, de akik nem igényelnek térfogat cserét.

Hogyan tárolódik a vér, és vannak -e veszélyei a véradásnak?

A tasak, amelyben az adományozott vért gyűjtik, speciális oldatot tartalmaz, amely támogatja a vérsejtek életét, és 36 napig használhatók fel a megfelelő célra, mielőtt használhatatlanná válnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az eljárás során felhasznált összes anyag teljesen steril és eldobható. Nincs lehetőség arra, hogy a véradó vérrel terjedő fertőzésekkel, például AIDS-szel fertőződjön meg.

Mit kell tenni véradás előtt és után?

Néhány nappal a véradás előtt a donornak változatos étrendet kell fogyasztania. Ez nemcsak a vér minőségét fogja javítani, hanem arról is gondoskodunk, hogy a szervezet egészséges és kellően felkészült legyen a véradásra. A véradónak biztosnak kell lennie abban, hogy jól pihent, és körülbelül 3 nappal az adományozás befejezése után több folyadékot és magas kalóriatartalmú ételt kell fogyasztania.

A kötést, amelyet az orvos a véradás után a kezére tesz, nem szabad eltávolítani legalább két órán keresztül, ez idő alatt a dohányzás nem megengedett. A következő 4 órában próbálja meg nem megerőltetni a szúrás karját.

A véradást követő első néhány órában érdemes elkerülni a nagyon fülledt, forró és párás helyiségeket. És azoknak, akik kockázatos tevékenységeket végeznek, például pilóták, sofőrök, hegymászók, búvárok, építőmunkások és mások, érdemes legalább 12 órát várni, mielőtt visszatérnek a munkába.

Ne aggódjon az elvesztett vér miatt – mennyiségét a szervezet 24 órán belül természetes módon helyreállítja, minőségét pedig akár 72 órán belül.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük