Újabb három érv a gyerekkori zenetanulás mellett

A hangszerek elsajátítása, különösen a gyermekek körében, vitathatatlan előnyökkel jár. A hangszeren való játék egyszerre stimulálja az agy különböző részeit, ami rendkívül alkalmassá teszi a kisgyermekek kognitív fejlődésére. Az idegtudósok úgy vélik, hogy a korai gyermekkori zenetanulás előnyei közé tartozik a memória, a fegyelem, az önbecsülés javítása, sőt az olvasási és verbális készségek javítása. Itt részletesebben elmondjuk, hogyan segítheti a hangszer elsajátítása gyermeke általános fejlődését.

A zene és a hangszerjáték segíti az agy fejlődését

A hangszer elsajátítása a legnyilvánvalóbban befolyásolja az agy fejlődését. A zenészek agyának anatómiai változásai a képzés kezdetének korához kapcsolódnak. Nem meglepő, de a fiatalabb korban történő tanulás a legdrasztikusabb változásokhoz vezet.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a zenei nyelv megértése előnyös lehet a gyermek általános mentális fejlődésében. E tanulmányok adatai azt mutatják, hogy a hangszereken játszó diákok jobban teljesítenek a teszteken. És valószínű, hogy az elkövetkező években továbbra is magasabb sikereket érnek el.

Ezenkívül a hangszerek tanulmányozása kimutatta, hogy fizikailag fejleszti az agy bal oldalát, amelyről ismert, hogy felelős a nyelv és az érvelés feldolgozásáért.

A hangszerek tanulása serkenti a memóriát

A hangszer elsajátítása befolyásolja az agy különböző részeit. Ily módon új idegkapcsolatok jönnek létre, amelyek összekapcsolják az agy azon részeit, amelyek nincsenek összekapcsolva más emberekben. Például, amikor egy gyermek hangszeren játszik, agyának az a része, amely a nyelvért és a matematika feldolgozásáért felelős, az agy kreatív és érzelmi részéhez kapcsolódik, amelyet a jobb oldalon irányítanak. Mindez jobbá teszi az emlékek létrehozását, tárolását és előhívását. Ez pedig segíti a gyerekeket abban, hogy tanulmányaikban jobban teljesítsenek.

Fegyelmet tanítanak a gyerekeknek

A zeneórák segíthetnek a gyerekeknek a türelem és a fegyelem fejlesztésében. A hangszeren játszani, jóban vagy rosszban, nem olyan tevékenység, amely gyorsan elkezd elégedettséget és örömet okozni a gyerekeknek. Sok esetben heteket, hónapokat vagy akár éveket kell gyakorolniuk, mielőtt valóban kielégíthetik kemény munkájukat. De a gyakorlás és a tökéletességre való törekvés tökéletesíti a gyermekek fegyelmezettségét. És értékes leckét adnak nekik – a jelentős előrelépés időbe telhet.

És tényleg az. Amikor például a gyermek elkezd hegedűleckéket venni, akkor még soha nem nyúlt hangszerhez. De ez tanítja meg őket arra, hogyan kell koncentrálni és mindent megtenni a legjobb eredmény érdekében.

Az életben a koncentráció és a türelem rendkívül értékes tulajdonságok. Különösen irigylésre méltó fegyelemre van szükség ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságokat alkalmazni tudjuk az élet által kínált kihívásokkal teli helyzetekben.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük