Baba hozzátáplálás táblázat – mikor és mit ehet a baba?

A születés után néhány hónap csupán, és elérkezik a baba hozzátáplálás ideje. De mikor kezdődik a hozzátáplálás pontosan és mit ehet a baba? A hozzátáplálást általában 4-6 hónapos kor körül kezdik meg az édesanyák, de gyereke válogatja, hogy pontosan mikor kell, mikor lehet kiegészíteni az anyatejes vagy tápszeres etetést egyéb táplálékokkal. Mindenekelőtt a baba pszichés és neurológiai fejlettségét is figyelembe kell venni a hozzátáplálás megkezdése előtt! Emellett javasolt kikérni gyermekorvos, védőnő tanácsát is. A baba hozzátáplálás táblázatot, iránymutatást pedig érdemes követni, mint ahogy azt is, hogy 3-5 napig csak egy új táplálékot vezessünk be, hogy lássuk, ha esetleg allergiás rá a gyermek, kerülendő az adott étel!

Mi a hozzátáplálás?

A baba legjobb tápláléka az anyatej. Természetesen anyatej hiányában a tápszerek is megfelelően táplálják a gyermeket, de egy bizonyos idő után, akár anyatejes, akár tápszeres a baba, nem biztosítanak számára már elég tápanyagot. Be kell vezetni más élelmiszereket, ételeket, ez körülbelül 4-6 hónapos korban jön el.

Fontos, hogy a baba etetés mindig komfortos, minőségi cumisüvegekből történjen, a baba száját fel nem sértő műanyag kanállal, és lehetőség szerint tartsunk otthon babateát, édeskömény teát, ha valamelyik étel hasfájást váltana ki gyermekünknél, tudjunk mihez nyúlni! Babateák fogyasztása a hozzátáplálás megkezdése után ajánlott, használatuk előtt javasolt kikérni gyermekorvos, védőnő tanácsát.

Mikor kezdődik a hozzátáplálás?

4 hónapos kor előtt nem szabad a hozzátáplálást elkezdeni, 6 hónapos kor után viszont már nem szabad halogatni, hiszen az anyatej már önmagában nem elég a gyermeknek, nincs benne elég energia, fehérje, vas, cink, vitamin.

Hogy pontosan mikor kezdődik a hozzátáplálás, gyermekenként eltérő lehet, de a gyermeknek stabilan kell tudni ülni, fejét, nyakát tartani, mozgatni, irányítani. Ilyenkor már a baba hason fekve általában fel tudja nyomni magát, pürés ennivalókat nyelvével forgatni képes és lenyelni.

Sok baba már egyértelműen vágyakozik is az ételekre, például nyalogatja a száját, kinyitja azt, nyúl, előrehajol az ételért.

Hozzátáplálás táblázat

A hozzátáplálás táblázat segítség lehet a kezdő szülőknek, mikor mit ehet a baba, mivel érdemes elkezdeni és folytatni a hozzátáplálást. Természetesen figyelembe kell venni a baba egyéni igényeit, ha valami nem ízlik neki, nem kell erőltetni, próbáljunk ki mást! A baba hozzátáplálás mindig kanállal történjen, ezt a fajta evési módot is meg kell szoknia a gyermeknek!

Baba hozzátáplálás táblázat
Baba hozzátáplálás táblázat (Forrás: Babafalva.hu)

Hozzátáplálás 4 hónapos kortól

A hozzátáplálás 4 hónapos kortól kezdődhet, ha a baba érett rá, és igényli is a többlet energiát. 3 hónapos kortól mit ehet a baba? Ilyenkor elsősorban még tejpépekkel egészíthető ki az anyatej vagy tápszer fogyasztása, és valójában 4-6 hónapos kor körül kezdődhet a valódi hozzátáplálás.

Elsőként a burgonya, sütőtök kerül bevezetésre, gyümölcsök közül az őszibarack, alma és szilva. 

Alig kezdődik meg a hozzátáplálás, máris eltelik pár hét és jön a kérdés, hogy 5 hónapos baba mit ehet?

A hozzátáplálás kezdeti ételeit, a burgonyát, sütőtököt érdemes változatosabbá tenni, sárgarépa, gesztenye bevezetésével, esetleg rizs vagy egyéb gluténmentes gabonák kóstoltatásával.

Ha folyamatosan szeretnénk az ideális hozzátáplálást követni, tudni kell, hogy egy 7 hónapos baba mit ehet. Ilyenkor már főtt és párolt húsok, halak, keményre főtt tojássárgája is beépíthető az étrendbe a gyümölcspürék és zöldségpürék mellé. Puhára főzött tészta, gluténtartalmú tejpépek is adhatóak a gyermeknek, ha nem mutatkozik glutén érzékenység.

Nagyon fontos, hogy figyeljük a gyermek ízlését, egyéni igényeit, és ha valami nem ízlik neki, ne akarjuk mindenáron megkedveltetni vele! A hozzátáplálás örömforrás is lehet a gyermek és szülő életében, nem kell, hogy kényszeresen akarjuk a kijelölt élelmiszereket megetetni a gyermekkel!